Пређи на садржај

Аутокед/Градиент (шрафирање)

Извор: Викикњиге

Опција шрафирање се веома често користи у аутокеду за брзо и ефикасно шрафирање жељених области. Шрафирање се дели на Hatch и Gradient. Hatch се користи када некој области желимо да доделимо неку одређену шрафуру, а Gradient се користи када неку област желимо да обојимо у једну или две боје или да је осенчимо. [1] У случају да користимо две боје онда долази до нијансирања тих боја, тј. прелаза једне у другу. Постоје 9 шаблона које можемо одабрати кад користимо ову опцију.


Покретање опције Gradient[уреди]

Покретање ове опције можемо извршити на следеће начине:

  • Са Home картице у палети draw изаберемо у падајућем менију команду Gradient.
  • Уношењем GD или Gradient у главној командној линији и потврдимо са Enter и затим откуцамо Т и отвори нам се нови прозор у коме можемо подешавати параметре.

Gradient[уреди]

Покретање опције gradient добијамо следеће могућности:

  • Pattern type
  • One color
  • Two color
  • Centered
  • Angle
  • Boundaries
  • Options

Pattern type[уреди]

Овде бирамо који ћемо од 9 шаблона користити.

One color[уреди]

Избором ове опције објекат бојимо у једну боју, тј. долази до прелаза изабране боје и беле односно црне, у зависности које параметре смо подесили. Прелаз изабране боје и беле боје ће бити ако изаберемо tint а прелаз изабране боје и црне ако изаберемо shade. [2]

Two color[уреди]

Ова опција нам пружа могућност да бирамо две боје којима желимо да обојимо неки објекат.

Centered[уреди]

Одабиром ове опције постижемо да нам обојење буде центрирано тачно на средини изабраног објекта.

Angle[уреди]

Овом опцијом подешавамо угао обојења.

Boundaries[уреди]

Ово служи да се одреди објекат који бојимо, или да се одреде границе објекта који ће се бојити.

Options[уреди]

Овде можемо мењати Leyer-e, подешавати да ли ће се боја (шрафура) налазити испред или иза неких објеката и провидност шрафуре (шаблона).

Коришћење опције-видео[уреди]

У видео клипу се види како се користи ова опција. Прво се укључили gradient па се онда одабере који ћемо шаблон користити, одаберемо да ли ће бити једнобојни или двобојни шаблон, и онда можемо да центрирамо или да заротирамо шаблон за одређени угао. На крају се види и друга варијанта коришћења опције, а то је да кад користимо hatch/gradient отвара нам се нова картица са називом Hatch Creation на којој имамо све опције као и на почетку видеа, једина разлика је у томе што се мењањем параметара одмах види резултат, тј. промена је у реалном времену.


Референце[уреди]


Спољашње везе[уреди]

Autodesk/autocad

Gradient&Hatch tutorial, видео