Аутокед/Апсолутне и релативне координате тачке

Извор: Викикњиге
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

APSOLUTNE I RELATIVNE KOORDINATE TACKE[уреди]

Autorcad  1. Релативне координате (@ X, Y)
  2. Апсолутне координате (X,Y)
Релативне координате[уреди]

Релативне правоугаоне координате[уреди]

Релативне правоугаоне координате олакшавају цртање и уносе се као x и y, удаљености од задње нацртане или одабране тачке. Упис релативниx правоугаониx координата : @x,y. jeric andrej

Релативне поларне координате[уреди]

Релативне поларне координате се уносе као дужина и угао који затвара дужина са позитивним делом осе: Xи упис релативниx поларниx координата@дужина<угао.

Код релативних координата координате сваке тачке се задају у односу на положај последње у цртане тачке и за уношење координата користи се симбол @. Самим тим кад желимо да унесемо координате наредне тачке на цртежу ми прво куцамо @ и тиме смо саопштили АутоЦад-у да нам је координатни почетак (нула координатног почетка) последња унета тачка.

Прву тачку (тачкаА) можемо да задамо преко апсолутних координата или једноставнo одакле кнемо мишем у радни простор (простор за цратање) AutoCAD-a. Да би на ставили цртање коришћењем релативних координата потребно је да прво укуцамо знак @. Кад смо укуцали @ми задајемо координате наредне тачке у односу на претходну тачку а то је тачка А. Ми смо у ствари укуцавањем знака @ условно померили координатни систем у тачку А. Jeric Andrej Jeric Andrej Jeric Andrej Jeric Andrej Jeric Andrej Jeric Andrej Jeric Andrej Jeric Andrej Jeric Andrej Jeric Andrej Jeric Andrej Jeric Andrej Jeric Andrej Jeric Andrej Jeric AndrejJeric Andrej
Jeric Andrej
Jeric Andrej
Jeric Andrej
Jeric Andrej
Jeric Andrej
Jeric Andrej
Jeric Andrej
Jeric Andrej
Jeric Andrej
Jeric Andrej
Jeric Andrej
Jeric Andrej
Jeric Andrej
Jeric Andrej

Aпсолутне координате[уреди]

Aпсолутне координате дефинишу тачку у односу на координатни почетак радног простора, за који се у AutoCAD-у узима доњи леви угао радног простора (папира). Координате морају бити раздвојене зарезом. Aпсолутне координате су све тачке одређене положајем у односу на исходиште 0,0. И користе се када знамо тачне вредности координата тачке : x,y.

Видео[уреди]

Референце[уреди]

  1. Милутин Л. Општи појмови Ауто-кеда.
  2. Практикум за вежбе: Ауто-кед 2 час - Информатика 2, РГФ