Пређи на садржај

Аутокед/"Hatch" команда-шрафирање

Извор: Викикњиге

Основно[уреди]

Auto CAD је програм који користе инжењери, архитекте и други стручњаци којима овај програм помаже у пројектовању, изградњи објеката, производа као и другим стварима. Овај програм је много помогао данашњим стручњацима а у употреби је од 1982. године и један је од најпозатијих софтвера за моделирање и цртање. Auto CAD садржи велики број команда а данас расправљамо о команди која се користи за шрафирање а то је команда HATCH. Ова команда је једна од најчешће коришћених команди у Auto CAD софтверу, и њена превасходна употреба је за шрафирање, потамњивање и подешавање и облковање цртежа или објеката које је корисник направио. Долази у више варијанти образаца као што је дрво, камен, асфалт, цигла, цреп и слично. Ови обрасци се користе за означавање који тип материјала се користи када дође до разраде пројекта. Овде ћемо проћи основне функције овог програма, како му приступити, како га користити као и друге корисне савете.

Приступање[уреди]

Постоји неколико начина да се приступи овој картици. Неки од њих су:

  1. Кликните на картицу Home > затим кликните на Draw panel > на крају кликните на Hatch
  2. На тастатури куцамо слово Н и кликнемо на ентер.


Једном када је ова команда отворена корисник може приступити више различитих образаца за шрафирање које је добио уз програм, али зато може скинути и остале обрасце са интернета. Најчешће коришћени обрасци су: дрво, камен, цигла и цреп. Да би се шрафирање било успешно наш објекат мора бити затворен са свих страна, односно не сме имати никакав празан простор између линија. Ова команда се може примењивати како у 2D тако и у 3D окружењу.

Pattern type и Pattern properties[уреди]

У овкиру ове групе врши се избор између три основна типа шрафирања. Predefined (подразумева примену неких од предложених узорака шрафура које су за Auto CAD претходно дефинисане), User defined (омогуђава да корисник одреди угао и одстојање између појединих линија које чине шрафуру) и Custom са избором образаца које сам креира. Pattern properties група параметара омогућава детаљна подешавања за размеру и орјентацију будуће шрафуре. За примену готових узорака потребно је одредити прво фактор размере, а затим и угао под којим ће се шрафура исцртавати. [1]

Коришћење Hatch-a[уреди]

Када смо отворили команду ми у горњем левом углу у картици Pattern бирамо образац који ћемо ми користити. Међутим можда лакши начин коришћења ове опције је да када чим отворимо Hatch комадну куцамо слово Т и онда се отвори мени који изгледа овакав: [2]


Када се отвори овај мени ту бирамо све што нам треба. Ова опција је прегледнија и лакша је него да смо из целог падајућег менија бирали све што нам је потребно. Када се кликне на ове три тачке поред команде Pattern, ту бирамо обрасце које ћемо користити за нашу шрафуру. Ту постоји велики број образаца али ћемо ми изабрати један. Када се тај образац изабере, следеће што се може бирати је боја. За то је задужена ова картица Color. Постоји избор од 7 основних боја, мада се може из овог менија на последњу картицу изабрати опција Select color и из палете боја бирамо ону која нама одговара. Swatch нам служи да имамо преглед обрасца који смо ми изабрали, такође се на клик Swatch може мењати образац.


Angle и scale опција[уреди]

Angle опција нам служи да одредимо под којим углом ће нам стајати шрафура. Угао шрафуре бирамо у Settings-у, у делу где пише Angle и scale, и ту у падајућем менију бирамо угао шрафуре који нам одговара или само уносимо угао. Такође и scale опција, односно величина шрафуре се бира у овом менију исто. Уносимо сами величину која нам одговара, или из падајућег менија бирамо величину.

Спољашње везе[уреди]

  1. Аутодеск помоћ
  2. Аутокед 360
  3. АутоКед туторијал

Референце[уреди]

  1. Доц. др. Ранка Станковић, Проф. др. Иван Обрадовић, Приручник из Аутокед-а, 2014
  2. AutoКед команде