Пређи на садржај

Викиверзитет

Извор: Викикњиге
(преусмерено са Викиуниверзитет)

Гласање за Викиверзитет је сада затворено. Хвала за Ваш допринос, уколико сте имали прилику да гласате. Приједлог да се оснује Викиверзитет послат је Фондацији Викимедија на разматрање.
Они су затражили неке промјене приједлога.


Напомена: Приједлог постоји да Викиверзитет постане пројекат одобрен од Викимедија Фондације.
Види и захтјеве за превођење Викиверзитета на друге језикеВикиверзитет ~ слободни универзитет

Огласна табла

Ура: Неко је предложио отварање универзитета и добровољно одржао први час. За више информација видите ову страну.

Напомена: Ако желите да почнете курс, завршите га. Знам да то одузима вријеме, али немојте да направите страну и само је оставите празну. Ако хоћете нешто да направите, онда га напуните неким корисним обавјештењима. --OMouse

Курс vs Уџбеник: Када стварате курс, немојте писати уџбеник. Само ћете дуплирати неки викиуџбеник, или вјероватно нешто што је већ укључено у Википедију. Умјесто тога, покушајте да направите часове. Прочитајте визију о Викиверзитету (на енглеском), и како укључити алтернативне приступе (на енглеском). Модел који треба пратити је: кратак увод у тему, неколико тачака о алтернативима, и питања за читаоце (квизови, кратки одговори, можда чак и теме за писање есеја). Тако ће Ваш курс постати курс, а не једноставна реплика нечега што се може наћи било гдје друго. Позовите своје читаоце да претражују Мрежу за изворима (можете им дати неколико линкова одакле да почну) и додајте их на страну. Само запамтите, уџбеници су сјајни - али то није универзитет. Abc123.


Скорашњи материјал

Нађите курс

Претражите курсеве организоване по одјељењима. Ако не можете да нађете одређени курс, можете да га затражите или да га сами направите.

О Викиверзитету

Викиверзитет је на вики принципу заснована училачка заједница. Овдје можете да користите онлајн курсеве, као и да их сами направите. Види неке идеје у вези Викиверзитета (на енглеском).

Расправљање о Викиверзитету

За старе расправе види страну на Мети о Викиверзитету. Од када постоји званични приједлог за добијање пристанка Викимедијине фондације за отварање Викиверзитета, покушајте да своја мишљења постављате на страну на Мети. У будућности можда ће се направити и #wikiversity ИРЦ канал. Додајте своје име на списак учесника у изградњи Викиверзитета.

Одјељења Викиверзитета

Ако желите да направите ново одјељење Викиверзитета, прочитајте како отворити нову школу (на енглеском).
Викиверзитет на другим језицима

Можете да читате и уређујете курсеве на многим језицима:
Català - Deutsch - English - Español - Esperanto - Français - 한국어 (Hangugeo) - Interlingua - Italiano - Nederlands - 日本語 (Nihongo) - Português - Română - Suomi - Tiếng Việt - 中文 (Zhongwen)

Братски пројекти Викиверзитета

Викиречник Викиречник
Речник и тезарус
Википедија Википедија
Слободна енциклопедија
Викицитати Викицитати
Сакупљени цитати
Викизворник Викизворник
Документи у јавном власништву
Викиврсте Викиврсте
Регистар врста
Викиновости Викиновости
Извор новости
Викиостава Викиостава
Мултимедијална остава
Метавики Метавики
Координација свих Википројеката